fbpx

[Dutch] Fans Michael Jackson kritisch over "Xscape"

[Dutch] Janneke van der Linden van Jackson Source en Mark Wittenberg van MJ Fanservices spraken met een redacteur van het ANP. Onderstaand artikel is door ANP gepubliceerd en door vele kranten en media overgenomen.

 

Fans Michael Jackson kritisch over "Xscape"

Fans van Michael Jackson zijn verdeeld over het nieuwe album Xscape dat vrijdag uitkomt, bijna 5 jaar na de dood van hun idool. Daarop staan acht niet eerder uitgebrachte tracks uit Jacksons archief. Radio 6 Soul & Jazz draait vrijdag elk uur een track van het nieuwe album.

'Een grote groep vindt het te gek dat er nieuw materiaal uitkomt, waarmee Michael postuum kan bewijzen dat hij de King of Pop was, is en blijft. Er is ook een groep die vindt dat zijn materiaal commercieel wordt uitgemolken', verwoordt Jackson-kenner Mark Wittenberg het sentiment onder de fans. Janneke van der Linden van de Jackson Source heeft er naar eigen zeggen een dubbel gevoel over.

Perfectionist
Wittenberg: 'Natuurlijk is alles wat er nu nog uitkomt prachtig. Maar mooier dan wat Michael Jackson zelf heeft gemaakt, wordt het niet. Hij was natuurlijk een perfectionist, maakte wel 60 nummers voor een album en koos daar acht of negen nummers uit die hij acceptabel achtte. Hij zei niet eens dat hij ze perfect vond. Het lijkt erop dat anderen nu in zijn prullenbak wroeten.''

Onder de productionele leiding van Timbaland hebben topproducers als Rodney Jerkins de oorspronkelijke demo's in een eigentijds jasje gestoken. Jerkins was destijds ook de producer die met Jackson de titeltrack opnam, bedoeld voor het album Invincible. De luxe-editie van het album Xscape bevat daarnaast de acht opnames in de originele vorm. 'Zoals Michael ze bedoeld had', zegt Wittenberg. 'De bonusversie, daar kijken de fans naar uit.'

De Jackson-aanhangers zeggen de meeste tracks al te kennen. Op internet circuleren ze al jaren, zegt Mark. Janneke kende tot voor kort alleen de tracks "Loving You" en "Chicago niet".

Respecteren
Van der Linden noemt het enerzijds leuk dat er weer muziek van Michael Jackson uitkomt, maar ze vindt eigenlijk dat de platenmaatschappij en het publiek moeten respecteren dat de popartiest de nummers destijds in de kluis stopte. Daar hadden de nummers in haar ogen moeten blijven. 'Het voelt als schijnheilig, zo had hij het niet gewild', zegt ze.

Daarentegen noemt ze het interessant te horen hoe hedendaagse producers de nummers van toen hebben afgewerkt. 'De platenmaatschappij doet het wel transparant door alle nummers ook in de originele versie uit te brengen. Zo kunnen we 'voor' en 'na' met elkaar vergelijken.'